skip to Main Content
Ügyfélszolgálat és Foglalási központ: H-P: 09.00-18.00 óráig: 06 (1) 797.7845

A héber hanuka szó felszentelést jelent. Ezen ünnep alkalmával a zsidóság három eseményt ünnepel a Makkabeusok szíriai görögök felett aratott győzelmét, a jeruzsálemi szentély megtisztítását, valamint a nyolc napon át égő mécses csodáját. Azon kevés ünnepek közé tartozik, melyek nem találhatóak a tórában. Rendkívül egyedi ünnepe a zsidóságnak mivel szokatlan módon  háborús eseményt örökít meg.

A talmudi történet szerint Jeruzsálem felszabadításakor és miután a megtisztított Szentélyben meg akarták gyújtani az örök lámpást, a menórát, csupán egy napra való olajat találtak. A szabályok szerint az új és megszentelt olaj elkészítése nyolc nap alatt készült. A korsó olaja azonban, a talmudi történet szerint — csodálatos módon nyolc napon át égett. Ez idő alatt új, szentelt olajat tudtak sajtolni.

 

Az eltelt évszázadok alatt a hanuka mit sem veszített jelentőségéből és tartalmából. Igazi családi ünneppé vált a zsidóság körében. A modern Izraelben ilyenkor örömtüzeket gyújtanak, felvonulást tartanak, kivilágítják a városok utcáit. Országszerte nagyszabású rendezvények követik egymást ezekben a napokban.

Hanukakor amikor a téli éjszakák a leghosszabbra nyúlnak, gyertyákat gyújtunk, amik bevilágítják otthonainkat.

Kellemes hanukát kívánunk!