skip to Main Content
Ügyfélszolgálat és Foglalási központ: H-P: 09.00-18.00 óráig: 06 (1) 797.7845
[ucaddon_bold_price_box image=”2285″ price=”*” title=”Információ” text=”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” price_color=”#fafafa” bg_color=”#c70069″ link=””]
[ucaddon_bold_price_box image=”2287″ price=”*” title=”részvételi díj tartalmazza” text=”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” price_color=”#fafafa” bg_color=”#c70069″ link=””]
[ucaddon_bold_price_box image=”2286″ price=”*” title=”részvételi díj nem tartalmazza” text=”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” price_color=”#fafafa” bg_color=”#c70069″ link=””]
RÉSZLETES PROGRAM
1. nap - Érkezés Madridba

A repülőgéped várhatóan az esti órákban fog Madridba érkezni, majd a reptérről privát transzfer visz a szállásodra.

2.nap - Aranjuez - Toledo

UNESCO Világörökség: Aranjuezi kultúrális tájkép (2001)
Toledo történelmi óvárosa (1986)

Reggeli után Aranjuezbe indulsz, ahol a királyi család régi nyári rezidenciája (Palacio Real) található. A palota XVIII. századi barokk gyöngyszem, amely Versailles mintájára épült. Szobáiban többek között, hegyikristály csillárok, kínai porcelánok, pompeji díszek, olasz freskók, fafaragások, és még a granadai Alhambra palota egyik szobájának másolata vár. A kastély megtekintése után, egy rövid sétát tehetsz a körülötte lévő 300 hektáros parkban, virágok, tavak, szökőkutak és vízesések között.

A kora délutáni órákban Toledo felé veszed az irányt. Toledot, a hatalmas múlttal rendelkező várost nem véletlen nevezik a “3 kultúra” városának (La ciudad de las 3 culturas). A város történelmi központjában, a középkorból fennmaradt keresztény, muzulmán és zsidó kultúrák emlékeinek kavalkádját találhatod, miközben a szűk utcákon, kis tereken és kőfalak közt sétálva úgy érzed magad mintha a lovagkor kellős közepébe csöppentél volna bele. A történelmi népvándorlások és hódítások sosem kerülték el az ország e központi részét, évtizedeken keresztül választóvonal volt Európa, és a hódító arabok közt. Majd a sikeres mór hódítások korában épp mint egy összekötőkapocs szerepelt az európai és az arab kultúra közt, amíg 1085-ben a reconquista során a kasztíliaiak vissza nem foglalták Toledo városát.

A toledói katedrális, a Catedral Primada de Españméltán a város büszkesége, hisz Európa egyik legszebb keresztény temploma, a spanyol egyház központja, valamint érseki székhely. Helyén a VII. században egy gót templom állt. Majd az idők során 300 évig mecsetként szolgáló épületet nem találták méltónak, hogy keresztények használják, így a régi templomot teljesen lebontották, köveit pedig széthordták. 1226-ban kezdődött el a mai katedrális építése, amely kicsivel több mint 250 évig tartott, ezért is fedezhetsz fel rajta több, pl. gótikus, mudéjar vagy barokk stílusjegyeket is. A katedrális belsejét olyan neves festők képei díszítik mint El Greco, Tiziano, Van Dyck vagy épp Goya. A katedrálistól, a meredek de hangulatos utcákon keresztül érdemes felsétálnod a város legmagasabb pontját uraló Alcázar hatalmas palotaépületéhez, amely ma az ország legjelentősebb hadtörténeti múzeumának ad otthont. Ha mudéjar stílust szeretnél látni akkor mindenféleképp az El Tránsito templomot keresd fel. Az eredetileg zsinagógának épült templom keleti fala a rásütő nap fényében fedi fel igazi szépségét. Ha pedig a művészet vonz, akkor semmiféleképp ne hagyd ki a görög gyökerekkel rendelkező, Olaszországban tanult El Greco múzeumát, akit Toledónak és a spanyol világnak sikerült elcsábítania és örökre marasztalnia.

Mielőtt a városba érkezel, ugyan megállsz egy útmenti kilátónál, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Tajo folyó által körbeölelt városra, de este így is érdemes átsétálnod a folyó legöregebb hídján, a Puente de Alcántarán, hogy immár a szépen kivilágított városban is gyönyörködhess. Az eredeti híd már a római és a vizigót időkben létezett, a hídfő egyik végén pedig a számtalan toledói városkapu közül egy XIII. századbeli kőkapu áll. (A város legszebb kapuja a X. századi Bisagra).

3.nap - Ávila - Segovia

UNESCO Világörökség: Ávila óvárosa és extra-muros templomok (1985)
Segovia óvárosa és római vízvezetéke (1985)

A mai napot korán kezded, hiszen két pazar, és látnivalókban bővelkedő város is vár Rád. Az első megálló, Ávila. Az óvárosi rész 33 hektárnyi területét a kontinens legszebb középkori városfala veszi körül. A 2,5 kilométeres, 12 méter magas és 3 méter széles falat a XII. században emelték, 87 gránit védőbástyával, 9 városkapuval és 2500 ágyúréssel. Természetesen a fal nyitva áll az idelátogatók előtt, úgyhogy ha kedved van egy jót sétálhatsz a 800 éves kőfalon. A város katedrálisának legrégebbi részét, a félkör alakú fülkét ahol az oltár található, szintén a várfalba építették be, ezzel mintegy erődítmény jelleget adva neki. Már sejthető, hogy ez nem egy szokványos templom, így főbejáratán sem apostolok vagy szentek díszelegnek, hanem meglepő módon vadállatok és pikkelyes vademberek faragványai. Útközben megállunk egy a városhoz közeli kilátópontnál, ahonnan a védőfal hosszan belátható, így nagyszerű fotókat lőhetsz róla.

A pár órás városnézés után, ismét kisbuszra pattansz, és Segoviáig meg sem állsz. Vagy mégis, hiszen most sem maradhat el egy kilátópont megkeresése, ahonnan a város, mesébe illő kastélyára láthatsz rá. Segovia egy mészkősziklás hegynyúlványon terül el, a városalapítók anno a környék védelmére legalkalmasabb helyet keresték és találták meg ezen a szirten. A meglehetősen száraz vidéken épült Segovia teljes összhangban van a környező tájjal, a városkép szinte összeolvad annak formáival és színeivel. A város Amerika “felfedezése” után élte virágkorát, amikor textilimportja az egekbe szökött, posztóipara és kereskedése olyan fontos rangúvá tette a várost, mint Genova vagy Firenze. Ebből a megszerzett gazdagságból kezdték el építeni a katedrálist (1525), pénzt és időt nem sajnálva a város 200 évig egy emberként babusgatta a kivitelezés munkálatait. Megérte a sok fáradozás, mivel az országban utolsóként épült gótikus stílusú templom rendkívül arányos, harmonikusan díszes és kecses, sokan a katedrálisok királynőjének tartják. A katedrálist körülvevő városnegyed az egyik leghangulatosabb a városban, érdemes itt jobban szétnézni. Az utcákon sétálva a legendásan kiváló építészek, a moriszkók (mórok akik a keresztény hitre áttéretek) kezeinek munkáit lehet felfedezni, amit többek között jól példáz a Casa de los Picos ház homlokzatának rombusz alakú diszkövei.

A város legfontosabb építménye azonban az I. században épült római vízvezeték, ami a város központjának legszebb éke. (Ezen kívül érdekes mód semmilyen más római kori emlék nincs a vársoban.) A vízvezeték 818 méter hosszú, az alsó boltívek magassága 28,5 méter. A kötőanyag nélküli(!) vezeték annyira tökéletes mérnöki munka, hogy egészen a XIX. század végéig használták. Segovia városképének másik meghatározója a középkor lovagvilágának romantikus mesekastélya az Alcázar, egy uralkodói várkastély volt. A palota építésének már a XII. században nekiláttak, de valójában csak az 1400-as évek első felében készült el vele. Egy 1862-es tűzvész során a kastély teljesen leégett, két remek restaurátor munkáját dicséri, hogy ma a palota szinte teljesen az eredeti formájában láthatod.

4.nap - Valle de los Caídos - El Escorial

UNESCO Világörökség: El Escorial kolostor és környezete (1984)

Ma a nagy számoké lesz főszerep. Először egy gigantikus emlékműhöz utazol. Santa Cruz del Valle de los Caídos, azaz az Elesettek Völgyének Szent Keresztje a véres spanyol polgárháború (1936-39) egy millió halottjának állít emléket. Az emlékművet még Franco tábornok emeltette, de máig sok spanyol számára azonban a borzalmas diktatúra éveinek emlékét jelenti. Csak a talpazaton álló 18 méteres szobrokat sem lehet épp kicsinek mondani, de ehhez még képzeld hozzá a gigászi 150 méteres és 181000 tonnás keresztet. Spanyolokról lévén szó természetesen nem lehet ez ennyire “snassz” és persze egy autentikus spanyol emlékmű elképzelhetetlen egy valamire való bazilika nélkül. Így hát a budapestinél 3x nagyobb bazilika, 250 méter mélyen, a föld alatt épült, melyet katonai és politikai foglyok építettek és ironikus módon közülük többen meghaltak a munka során. A főoltár mögött található Franco tábornok sírja. A bazilika látogatható, a kereszt karjaiba lifttel lehet felmenni, ahonnan a környék fenyveseire szépen rá lehet látni.

Majd innen kisbusszal San Lorenzo de El Escorial felé utazol. Először egy kilátóponthoz érkezel, ahonnan nagyszerű panoráma fogad a lentebb fekvő településre és csak nagy akarattal észre nem vehető II. Fülöp spanyol király parancsára épült hatalmas kolostorpalota gránittömbjeire, amivel a király egy győztes csata emlékének adózott. A kilátó, ahol egy nagy természetes “szikla trón” van, a II. Fülöp széke (Silla de Felipe II) nevet viseli, mivel úgy tartják, hogy a király innen nézte és felügyelte a 20 éven keresztül folyó építési munkálatokat. Innen egy gyalogos ösvényen indulsz lefelé, majd közel egy órás séta végén érkezel az El Escorial palota elé, amely a világ legnagyobb egységes stílusú és szerkezetű építménye. Hűvös eleganciájú és rideg kövekből álló kolostorpalota belül egy igazi labirintus, termei pedig rendkívül díszesek. Ízelítőül pár elképesztő szám az El Escorialról: 86 lépcsőház, 1860 helyiség, 1940 ajtó, 1111 ablak, 300 szerzetescella, 16000 olajfestmény, 40000 könyv és 70 mázsa súlyú kulcscsomó. Őrületes méretekkel rendelkező palotában vajon Te megtalálod az utolsóként berakott gránitkövet? 😉 … ha ez sikerült, akkor továbbindulhatsz Madrid felé.

5.nap - Madrid

Madrid, ma Európa 3. legnagyobb városa, azonban 1560-ig mindössze egy kis mezőváros volt alig 20000 lakossal, amíg II. Fülöp király egyszer csak fővárossá nem nevezte ki. Sokan úgy hiszik, hogy a választás azért esett erre a városra, mert itt van az ország közepe, és a tévhitet csak tovább erősíti a madridi főtéren (Puerta de Sol) lehelyezett kőlap egy nagy nullással, de ez a pont az innen kinduló spanyol utak 0. kilométerköve. Nagyot igazán senki sem téved, mert valójában innen 10 kilométerre fekvő Getafe város melletti Cerro de los Ángeles domb az ország földrajzi közepe, ahol egy emlékmű és egy kápolna is található.

Miután Madrid megkapta az ország fővárosi rangját, hatalmas léptekkel kezdett el épülni, és ehhez emberi kezek kellettek. Az új fővárosba az ország minden pontjáról érkeztek nemesek, kereskedők és munkások, akik az elhagyott régiójuk kultúráit is hozták magukkal. A letelepedők külön barriokat (városnegyedeket) alapítottak, amelyek arculatát saját jellegzetes szokásaiknak megfelelően alakították ki, miközben egy gazdag és grandiózus várost is felhúztak. Ma is jól elkülöníthető városnegyedekben szinte különálló élet folyik, gyakorlatilag Madrid olyan mintha több különböző kisvárost raktak volna össze egy naggyá. A fővárosi pompa mellett, ugyanúgy megtalálható a kisvárosi hangulat is, amitől annyira szerethető lesz ez a pezsgő nagyváros. Nehéz lenne Madrid összes látnivalóját röviden összefoglalni, de ebben a városban garantáltan senki sem fog unatkozni. A rengeteg palota, templom, szökőkút, sétány, tér és parkok mellett érdekes múzeumok, nagyvárosi sugárutak és kicsi hangulatos utcák szippantják be itt könnyen az embert.

Ezért is érdemes reggeli után azonnal útnak indulnod, hogy amit csak lehet azt fel tudd fedezni. Madrid és Te abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy gyalogosan könnyen bejárható az a terület, amelyet az idelátogatóknak egy nap alatt ajánlott megnézniük. Madrid óvárosának igazából két központi tere van. Az egyik a Puerta de Sol (Napkapu), ami mindig tömve van emberekkel, a helyiek kedvenc találkozópontja. A tér főszerepe egy óratoronyé, ami szilveszterkor kap országos figyelmet, mivel spanyol szokás szerint ennek a harangnak éjfélt ütő 12 kongatásra kell ugyanennyi szőlőszemet megenni, hogy az új év szerencsét hozzon. A külföldieknek azonban Madrid főtére maga A Főtér, a Plaza Mayor, amelyet egy festményekkel teli árkádos épület tesz rendkívül impozánssá. Az árkádok alatti hangulatos kávézók teraszain az év minden napján telt ház van, ezért érdemesebb a tértől egy kicsit eltávolodni, hogy egy igazán autentikus tapas bárba térj be. A tértől nem messze található a Mercado de San Miguel vásárcsarnok, amit általában senki nem hagy ki. A piac nem épp az olcsóságáról híres, de a spanyol gasztronómia minden fontos része képviselteti itt magát. (Sőt, ha nagyon szemfüles vagy még Eszterházy vagy Dobos torta szeletre is bukkanhatsz!)

Szintén az óvárosban található a királyi palota, a Palacio Real, amely a Manzanares folyó szirtjére épült. A jelenlegi palota elődje 1734 karácsonyán egy rejtélyes tűzvészben leégett, majd az új palotát 26 éven át azzal az egyetlen és nem titkolt céllal építették, hogy a világot elkápráztassa. A palota épülete látogatható, ugyanis a királyi rezidencia ma már nem itt található (hanem a Zarzuela palotában), azonban a legfontosabb állami események továbbra is itt zajlanak.

A város “főutcája” a Gran Víagyönyörűen karbantartott hatalmas barokk épületektől rogyadozik, nehéz ezen úgy végigsétálni, hogy az ember ne folyamatosan felfelé nézzen. A sugárút a Plaza de Cibeles térre vezet, a forgalmas körgyűrű közepén lévő szimbolikus szökőkút tetején a termékenység ókori istennőjének (Kybeles) szobra kap helyet. A környéken rengeteg szép palotaépület van, ezeken keresztül érdemes megközelíteni a város tüdejét, a 150 hektáros Retiro parkot. A terület régen pihenő birtok volt, a király az itt lévő kastélyba (Buen Retiro, azaz Jó Rejtek) vonult vissza böjt vagy udvari gyász esetén. Majd az idők változtak, és a parkban pompás felvonulásokat, bikaviadalokat és vízi parádékat tartottak. A park apró erdeiben, paloták, uralkodók szobrai, emlékművek és egy csónakázó tó bújik meg, valamint itt található Madrid legvitatottabb szobra is, a Bukott Angyal (Ángel Caído), és a pontosan 666 méteren lévő szobor egyben a főváros legmagasabb pontja.

Az egész napos városnézés után, a repülőd várhatóan a késő esti órákban indul Budapest felé.

Az ön utazási szakértője:
rolam_profil[1]
Kása Henrietta
Mobil: +36 (30) 732 9594
E-mail: info@spanyolbanotthon.com
Üzenet küldése