skip to Main Content
Ügyfélszolgálat és Foglalási központ: H-P: 09.00-18.00 óráig: 06 (1) 797.7845

Érdekességek Albániáról, Betti tollából

Dita e Verës – a Nyár napja Albániában

A tél végének, valamint a természet és az emberi lélek újjászületésének ünnepe.

Az ünnep központja Elbasan, ahonnan az ünnep eredeztethető. Eredetileg ez egy pogány ünnep, de egész Albánia-szerte, és az olaszországi és macedón albán kolóniákban is ünneplik minden év március 14-én. 2004-től kezdve hivatalos állami ünnep Albániában. A fővárosban, Tiranában is egész napos ünneplés zajlik, délelőtt 9.00 órától este 21.00 óráig folyamatos programokkal várják az oda látogatókat, koncertekkel, külföldi művészekkel, cirkuszi akrobatákkal.

Az ünnep eredete

Az Nyár ünnepe eredetileg pogány ünnep, amit Shkumbin régióban (Elbasan) tartottak amolyan télűző-tavaszköszöntő ünnepként, mint nálunk Mohácson a busójárást.

A Shkumbini Nyár Ünnep eredete a Hegyi Múzsa templomára vezethető vissza, amit a Shkumbin-folyó mellett építettek. A legenda szerint a Múzsa a természet, az erdők és a vadászat istene volt, és minden év március 14-én előjött, hogy jelezze a nyár érkezését.

Generációról-generációra ennek a napnak a megünneplésével vált Shkumbin város ennek az egyedi kulturális örökségnek a megtartásával országszerte ismertté.

Ilyenkor az ország minden részéből jönnek az emberek Elbasan-ba, bár ez már rég nem helyi esemény, hanem országszerte és a határokon kívül élő albánok is ünneplik. A régió erre az alkalomra készített különleges édessége a „ballakum”, amit ezen a napon „másképpen” készítenek. Ezen a napon pulykát, diót, szárított fügét adnak a gyerekeknek, akik házról-házra járva elsőként hozzák a jószerencsét és gazdagságot a házakhoz.

A régiek elmondása alapján tudjuk, hogy a Nyár napja előtti estén a rokonok összegyűltek és várták a Múzsa érkezését, és egész reggelig fennmaradtak. Az idősek voltak az elsők, akik kitárták a ház ajtaját, és megtöltötték az edényeket friss vízzel és ezzel ébresztették a többieket. Visszafelé jövet hoztak egy darab földet, friss hajtásokat és füvet, mint a természet újjászületésének szimbólumait. Rendeznek tojástörő versenyt: mindenkinek főznek tojást, amit majd egymáshoz ütnek, és az nyer akié a legkeményebb. Az északi részeken fákat, gallyakat gyűjtenek a gyerekek és este felgyújtják, itt is versenyeznek kié a legnagyobb tűz. Ahány régió, annyi szokás, de a lényeg, hogy ezen a napon az emberek HOSSZÚ ÉS BOLDOG ÉLETET KÍVÁNNAK EGYMÁSNAK!

Ezen a napon az ebéd jó hangulatban telik, és általában a szabad ég alatt történik. Sült hússal, pulykával, borral, rakival, édességekkel ünnepelnek. Jó, nem?

(Forrás: http://albania.cafeblog.hu)

Nyaraljon az Albán tengerparton!

Folyamatosan induló buszok a szezonban, magyar nyelvű csoportkísérővel és számos fakultatív programlehetőséggel várjuk!

Andalúzia Gyöngyszemei

A repülőgéped előreláthatólag az esti órákban fog Málagába megérkezni, ahol már vár Rád a túravezető. Az első amit érezni fogsz az a hamisíthatatlan mediterrán levegő, a sós tengeri pára és…

Andalúzia Örökségei

A repülőgéped előreláthatólag az esti órákban fog Málagába megérkezni, ahol már vár Rád a túravezető. Az első amit érezni fogsz az a hamisíthatatlan mediterrán levegő, a sós tengeri pára és…

Fele Királyságom

A repülőgéped várhatóan a kora délutáni órákban fog Madridba érkezni, ahol már vár Rád a túravezetőd. Egy kis nyújtózkodás után, gyorsan a várakozó kisbuszba pattansz, hiszen a fővárostól másfél órára…